Masło orzechowe domowej roboty - prosty przepis!

Masło orzechowe domowej roboty - prosty przepis!

Prezentujemy przepis na pyszne masło orzechowe domowej roboty!

Masło orzechowe. Lubiane przez dużych i małych. Wiecie, że możecie zrobić je samemu mając pewność, że nie będą znajdować się w nim niezdrowe polepszacze i konserwanty?

Potrzebujemy:

- 500g niesolonych prażonych orzechów ziemnych (znajdziesz je w naszym sklepie - https://gorzkoislodko.pl/orzechy/168-orzechy-ziemne-arachidowe-prazone-niesolone.html
- sól (2 szczypty)
- cukier puder (2 płaskie łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Do miksera kuchennego lub blendera  wrzucamy prażone orzechy ziemne i miksujemy przez około 15 minut. Stopniowo konsystencja naszego masła będzie stawała się gładka i oleista. 
Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji doprawiamy solą i cukrem (najlepiej cukrem pudrem aby uniknąć grudek w naszym maśle).  Efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych J

Nasze masło przechowujemy w lodówce do 30 dni. Jeżeli dostrzeżesz, że po powierzchni masła pływa olej nie przejmuj się, jest to efekt naturalny - dokładne pomieszanie załatwi sprawę.