Świąteczne FIT pierczniki.

Świąteczne FIT pierczniki.

Wszystkie te atrybuty zachowałam dla Was w tym przepisie, mimo iż równocześnie idzie on z duchem nowoczesności, czyli ciasteczka są totalnie FIT, bezglutenowe i oczywiście bez dodatku cukru.

Odpalamy ulubione świąteczne kawałki i bierzemy się do roboty (ja zawsze podryguję do "Last Christmas").

Składniki na ok 50 szt.:

  • 3 szklanki mąki gryczanej + do podsypania
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej- najbardziej aromatyczna jest ta z GorzkoiSłodko, dostępna ---> tu <---
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ciepła woda- ok 1/4-1/3 szklanki (tyle, ile zabierze ciasto)

na lukier:

  • erytrol, cytryna, wrzątek

Sposób przyrządzenia:

  1. Suche składniki wymieszać w misce.
  2. Dodać olej i miód, wymieszać.
  3. Stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto ręką- ma być elastyczne.
  4. Owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-45 min.
  5. Zimne ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać ciastka za pomocą foremek.
  6. Gotowe odkładać na wyłożoną papierem blachę.
  7. Piec ok 10-12 minut w 180stC.

UWAGI:

Ciasto jest znacznie bardziej elastyczne i mniej lepiące, gdy jest schłodzone- łatwiej nim operować, wałkować i wykrawać różne kształty.

Ciasto wymaga obfitego podsypywania, w przeciwnym razie nadto lepi się do blatu.

Lukier z erytrytolu jest niesamowicie słodki, dobrze jest złamać go kwaśnym sokiem z cytryny lub pomarańczy, w znacznie większej ilości niż lukier ze zwykłego cukru, poza tym sposób przygotowania lukru jest taki sam jak zawsze.

dsas.jpg

Przepis pochodzi z: http://belleskitchen.blox.pl/2018/12/FIT-pierniczki.html