Świąteczny przepis na - kokosowy jagielnik Raffaello.

Świąteczny przepis na - kokosowy jagielnik Raffaello.

Jagielnik Raffaello to potrójnie kokosowy deser, na kruchym spodzie kokosowo owsianym, z lekką jak kokosowa chmurka warstwą kremu jogurtowo-kokosowego na wierzchu i kremową masą jaglaną z "migdałowym serce" jak w oryginale.

Masa jaglana:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki napoju kokosowego lub migdałowego
  • 1 szklanka migdałów, najlepiej już obranych i zblanszowanych
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin
  • 4 łyżki wiórków kokosowych premium
  • 5 łyżek erytrytolu



Kokosowa chmurka:

  • 1 opakowanie jogurtu kokosowego naturalnego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych premium
  • kilka połówek migdałów do dekoracji- opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:

Spód:

  1. Spód tortownicy wyłożyć papierem a brzegi natłuścić i wysypać mąką kokosową lub wiórkami.
  2. Płatki zmiksować na pył z młynku do kawy, wymieszać z olejem i miodem/ syropem.
  3. Ugnieść na dnie tortownicy, odstawić do lodówki (lub w zimie na balkon :) ) do stwardnienia.

Masa jaglana:

  1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
  2. Kaszę przepłukać dokładnie i ugotować w mleku roślinnym z dodatkiem erytrytolu i kokosa.
  3. Kaszę gotować aż zacznie bulgotać i lekko stężeje.
  4. Jeśli migdały są w skórce- obrać, jeśli nie to od razu dodać masy jaglanej i wymieszać.
  5. Zmiksować z olejem na gładki krem, wylać na spód w tortownicy i rozprowadzić równomiernie, odstawić do ostygnięcia.

UWAGI:

Warto migdały zalać wrzątkiem na samym początku- jest to etap, który wymaga najwięcej czasu, a im wcześniej to zrobimy, tym szybciej zmiękną i będą gotowe do dalszej pracy.

Kokosowa chmurka:

  1. Jogurt kokosowy zmiksować z olejem.
  2. Wyłożyć na przestygniętą masę jaglaną.
  3. Oprószyć wiórkami i udekorować połówkami migdałów.
  4. Odstawić do stężenia na noc w lodówce lub na cały dzień na balkonie (pod przykryciem, w kocu, jeśli jest mróz).

Przepis pochodzi z: http://belleskitchen.blox.pl/preview/2018/12/jagielnik-Raffaello.html