Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od tej standardowej? Wszyscy chcielibyśmy się zdrowo odżywiać, ale niestety niektóre ceny produktów EKO potrafią zaskoczyć. Czy warto więc płacić więcej za żywność ekologiczną? I w czym tak naprawdę tkwi różnica pomiędzy zwykłymi produktami a tymi ekologicznymi? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź czy warto płacić więcej.
Co to jest żywność ekologiczna?
Do kategorii produktów ekologicznych zaliczamy wszystkie te, które zostały wyprodukowane metodami rolnictwa ekologicznego, w którym eliminuje się wszelkie substancje chemiczne, takie jak: pestycydy, sztuczne nawozy. antybiotyki, hormony wzrostu, GMO, sztuczne barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje wzmacniające smak i wiele innych. Taki rodzaj wytwórstwa żywności regulują określone rozporządzenia europejskie. Spełnienie wszystkich ścisłych norm skutkuje otrzymaniem specjalnego certyfikatu, poświadczającego ekologiczność produktu.
Ceny żywności ekologicznej
Żywność EKO zazwyczaj jest droższa od tej z upraw konwencjonalnych o ok. 20-50%. Cena ta jest jednak uzasadniona, wynika ona przede wszystkim z wysokich kosztów, jakie trzeba włożyć, żeby wyprodukować ten rodzaj pożywienia. Wytwórcy muszą dodatkowo płacić także za coroczne certyfikacje, potwierdzające ekologiczność swoich produktów. Koszt ten zależny jest od wielu czynników, takich jak: wielkość gospodarstwa, wielkość produkcji, odległości między działkami itp. Roczna suma wydatków na certyfikacje może przekroczyć nawet kilkanaście tysięcy złotych. Na cenę żywności ekologicznej rzutuje także znacznie dłuższy czas oczekiwania na dojrzewanie plonów i dorastanie zwierząt oraz mniejsza ilość wyprodukowanych produktów. Surowo zakazane są wszelkie hormony wzrostu i nawozy sztuczne, które znacząco zwiększają ilościowe możliwości produkcyjne gospodarstw. Trzeba także pamiętać, że w przypadku wielu czynności, takich jak tępienie szkodników czy pielenie, konieczna jest ręczna praca określonej liczby osób, bez pomocy chemicznych preparatów, co również skutkuje wzrostem finalnej ceny produktu.
Największe zalety żywności ekologicznej
Wiemy już, z czym wiąże się wysoki koszt produkcji ekologicznych produktów. Pytanie więc brzmi, czy warto płacić za nie więcej? Korzyści dla środowiska i zdrowia mówią same za siebie. Do największych zalet EKO produktów zdecydowanie należy brak szkodliwych sztucznych substancji (nawozy, pestycydy, konserwanty, antybiotyki, metale ciężkie) oraz wyższa zawartość składników odżywczych, która wynika z procesu naturalnego wzrostu, bez zewnętrznej stymulacji. Stopień przetworzenia tego rodzaju produktów jest bardzo niski, przez co wykazują one o wiele więcej wartości prozdrowotnych oraz mocno ograniczają ryzyko alergii pokarmowych. Dodatkowo ekologiczny chów i uprawy to brak negatywnego wpływu na środowisko naturalne, poprzez wprowadzenie do gleby chemicznych substancji i nieetyczne warunki hodowli.
Jak widać ekologiczna żywność ma wiele zalet. To zdrowe źródło cennych wartości odżywczych, a przecież jesteśmy tym, co jemy. Mimo iż na produkty ekologiczne wydamy nieco więcej, inwestycja ta zwróci się nam podwójnie w naszej świetnej kondycji organizmu. Warto też pamiętać, że im większym popytem będą cieszyć się produkty EKO, tym bardziej zwiększy się ich dostępność, a ceny spadną. Szukając zdrowej żywności, warto zaopatrywać się w tego rodzaju produkty w sklepach internetowych, które oferują znacznie atrakcyjniejsze ceny, niż punkty stacjonarne.