Do tej pory najpopularniejsze były diety o ograniczonej ilości tłuszczu i oparte na pozyskiwaniu energii z węglowodanów. Dieta ketogeniczna natomiast opiera się na spożywaniu produktów bazujących na tłuszczach i prawie całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów. Badania pokazują, że dieta tak skomponowana nie przyczynia się do przyrostu tkanki tłuszczowej, a do jej redukcji, co nazywamy stanem ketozy. Organizm po pewnym czasie tzw. "głodówki" węglowodanowej przestawia się z czerpania energii z glukozy i uczy się, że jego “paliwem” są tłuszcze. Dzięki temu na diecie keto chudniemy bez dodatkowego wydatku energetycznego. 
Co jeść na diecie ketogenicznej? Jak zacząć? Jakie są zasady diety, która w ostatnim czasie bije rekordy popularności?
Najważniejszą zasadą jest utrzymywanie proporcji makroskładników w diecie, gdzie 70-80% stanowią tłuszcze, 15-20% białka, natomiast węglowodany jedynie 5-10%. Kluczowe jest również dbanie o jakość produktów. Tłuszcze, stanowiące podstawę diety, muszą dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów i witamin. Muszą to być nierafinowane, tłoczone na zimno oleje, masła, orzechy, śmietany, ryby i tłuste mięsa. Często najtrudniejsze okazuje się wyeliminowanie węglowodanów, a więc również owoców i warzyw. Dozwolone są jedynie warzywa i owoce takie jak awokado, brokuły, papryka, pomidory, ogórki oraz smażone grzyby. Grillowany czy smażony plaster cukinii, buraka lub papryki z powodzeniem może zastąpić chleb czy makaron. Aby dieta ketogeniczna była skuteczna, konieczne jest zejście na bardzo niską podaż węglowodanów, ponieważ w innym wypadku będziemy odczuwać głód. Nie można również zapomnieć o 15-20% podaży białek, w przeciwnym razie nie zaistnieje możliwość, aby organizm utrzymał się w stanie ketozy, a przez to redukował tkankę tłuszczową.
Pierwsze efekty diety ketogenicznej możemy zobaczyć już po 2-4 tygodniach. Jest to okres adaptacyjny, lecz przy restrykcyjnym trzymaniu się wytycznych, efekty przychodzą bardzo szybko. 
Czy dieta keto jest zdrowa i skuteczna dla każdego?
Należy pamiętać, że dieta wysokotłuszczowa jest niewskazana przy niektórych dolegliwościach, a w niektórych przypadkach nawet niebezpieczna. 
Przeciwwskazaniem do stosowania diety keto są: 
- choroby układu krążenia, 
 - choroby układu sercowo-naczyniowego, 
 - cholesterol, 
 - cukrzyca, 
 - choroby nerek, 
 - problemy z wątrobą, 
 - ciąża,
 - karmienie piersią. 
 
Źle zbilansowana dieta keto, uboga w błonnik i składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, będzie szkodliwa dla układu pokarmowego i może powodować zaparcia. Nieumiejętnie dobrana dieta ketogeniczna, bez konsultacji ze specjalistą, może przyczynić się do powstania niebezpiecznej dla zdrowia kwasicy ketonowej. Z tego powodu przed rozpoczęciem diety ketogenicznej, konieczne jest skonsultowanie się ze specjalistą i wykonanie zaleconych przez niego badań. Podczas diety keto należy także regularnie wykonywać badania okresowe i przerwać jej stosowanie w razie złych wyników lub złego samopoczucia. Diety tej nie powinno się także stosować dłużej niż 2 lata. 
Czy warto stosować dietę ketogeniczną?
Stosując zarówno dietę ketogeniczną, jak i inną dobrze zbilansowaną dietę o obniżonej kaloryce, możemy w podobnym czasie osiągnąć zbliżone efekty. Zważając na ten fakt i na konsekwencje zdrowotne, które może spowodować źle dobrana dieta ketogeniczna, warto przeanalizować, która z diet będzie dla nas wygodniejsza, mniej czasochłonna, a przede wszystkim zdrowa.