Zapewne gdzieś już słyszałeś nazwę “jagody goji”, ale czy wiesz tak naprawdę czym właściwie są te dziwnie wyglądające jagody? W Azji traktowane są jak lekarstwo, ze względu na swój rewelacyjny wpływ na zdrowie. W Europie dobrze znają je fani zdrowej żywności, którzy cenią sobie ich smak, zapach i właściwości. Czy warto zainteresować się tym produktem? Jak jeść jagody goji i gdzie je kupić? Jeśli jesteś ciekawy, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.
Właściwości jagód goji
Owoce goji to owoce kolcowoju, występującego przede wszystkim w Azji. Jagody osiągają niewielkie rozmiary i łatwo je uszkodzić w trakcie zbiorów. Zanim osiągną znaną wszystkim formę, muszą zostać wysuszone, najpierw w cieniu, a następnie w promieniach słońca. Proces suszenia jest długotrwały. Idealny owoc goji to taki z miękkim miąższem i twardą, suchą skórką. Owoce goji cechuje wysoka zawartość błonnika w stosunku do ich masy, bo aż 11,4% oraz spora ilość białka - 10,2%.
Status “superfood” zyskały zaś one dzięki wyjątkowej zawartości witaminy C. W 100 g jagód goji znajdziemy aż 2500 mg witaminy C. Dzięki temu jagody goji uznaje się za jedno z najcenniejszych, naturalnych źródeł kwasy askorbinowego.
Oprócz witaminy C w owocach goji znajdziemy także sporo witamin z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź i selen.
Korzyść z jedzenie jagód goji
Zdrowotne właściwości jagód goji opierają się przede wszystkim na działaniu zawartych w nich antyoksydantów. Oprócz witaminy C obfitują one także w luteinę, beta-karoten oraz zeaksantynę. Jedzone regularnie jagody goji działają profilaktycznie na nasz wzrok, poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, pracę układu kostnego i stawów oraz naszą odporność. Dodatkowo powszechnie uznaje się, że antyoksydanty chronią także przed chorobami nowotworowymi.
Jak jeść jagody goji?
Zalecana dzienna dawka spożycia jagód goji to 5-12 jagód w formie suszonej. Możemy je dodawać do odżywczych koktajli, owsianek, ciast czy pieczywa. Popularne są także przetwory z jagód goji, np. soki, nalewki czy nawet wina. Cudowne właściwości tych azjatyckich owoców z pewnością zachęcają do ich regularnego spożywania. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może sobie na to pozwolić. Niewskazane jest spożywanie owoców goji przez osoby przyjmujące leki przeciwzapalne. Dodatkowo nie rekomenduje się także jedzenia jagód goji przez kobiety w ciąży oraz matek karmiących.