Dziękujemy że jesteś z nami! ❤️ Użyj kodu rabatowego DLACIEBIE i zyskaj 10% zniżki na całe zakupy ❤️
Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 1 000 000 udanych transakcji
Erytrytol – fakty i mity o naturalnym zamienniku cukru

Erytrytol – fakty i mity o naturalnym zamienniku cukru

Erytrytol – fakty i mity o naturalnym zamienniku cukru

Erytrytol – fakty i mity o naturalnym zamienniku cukru

Erytrytol (inaczej erytrol) to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru, który zdobywa coraz większe uznanie wśród osób dbających o zdrowie, sylwetkę i poziom cukru we krwi. Ale wokół tego słodzika krąży też sporo mitów. Czy to naprawdę naturalna substancja? Czy jest bezpieczna? I jak wypada w porównaniu z cukrem?

W tym wpisie rozwiewamy wątpliwości i podpowiadamy, kiedy warto sięgnąć po erytrytol i jak go używać w kuchni.

Czym jest erytrytol?

Erytrytol to alkohol cukrowy (poliol), który naturalnie występuje m.in. w owocach (gruszki, winogrona), fermentowanych produktach czy pyłkach kwiatów. Przemysłowo pozyskuje się go najczęściej z kukurydzy przy użyciu naturalnego procesu fermentacji.

W przeciwieństwie do klasycznego cukru:

Fakty o erytrytolu

Bezpieczny dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej
Erytrytol nie wpływa na poziom cukru we krwi, dlatego jest polecany m.in. przy insulinooporności, cukrzycy czy diecie keto.

Nie dostarcza kalorii
W odróżnieniu od ksylitolu czy maltitolu, erytrytol nie jest metabolizowany przez organizm – jest wydalany w niemal niezmienionej formie.

Dobrze tolerowany przez układ pokarmowy
Większość osób dobrze znosi erytrytol. W większych ilościach może działać przeczyszczająco, ale znacznie rzadziej niż inne słodziki.

Smakuje podobnie do cukru
Ma delikatnie chłodzący efekt, ale bez goryczy czy sztucznego posmaku. Idealny do kawy, wypieków, deserów.

Mity o erytrytolu

„To chemia”
Nie – erytrytol występuje w naturze i powstaje w procesie fermentacji, podobnym do produkcji np. jogurtów.

„Nie nadaje się do pieczenia”
Nadaje się – można go używać do większości wypieków, choć nie karmelizuje się jak cukier. Działa świetnie w ciastach, musach, sernikach, a nawet do słodzenia przetworów.

„Ma dziwny smak”
To subiektywne – większość osób ocenia go jako bardzo zbliżony do cukru, zwłaszcza w połączeniu z innymi składnikami (np. kakao, owoce, orzechy).

Jak używać erytrytolu w kuchni?

W sklepie gorzkoislodko.pl znajdziesz wysokiej jakości erytrytol w różnych gramaturach – czysty, bez żadnych dodatków, idealny do codziennego stosowania.

Podsumowanie

Erytrytol to jeden z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku.
Naturalny, niskokaloryczny, przyjazny dla diabetyków, dobrze tolerowany przez organizm. Jeśli szukasz zamiennika cukru, który nie zrujnuje Twojej diety i jednocześnie pozwoli cieszyć się słodkim smakiem – to bardzo dobry wybór.

Sprawdź nasz erytrytol w sklepie gorzkoislodko.pl i przekonaj się, jak łatwo wprowadzić zdrowe słodzenie do swojej kuchni.



Erytrol - zdrowy cukier
O produkcie: Erytrol to naturalny zamiennik cukru o delikatnym, lekko słodkim smaku, który nie zawiera kalorii i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi. Należy do grupy polioli, czyli alkoholi cuk...
11,50 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka



cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji