Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Jak poprawnie przechowywać orzechy w domu?

Jak poprawnie przechowywać orzechy w domu?

Jak poprawnie przechowywać orzechy w domu?

Skorzystałeś z promocji, kupiłeś duże opakowanie orzechów i zastanawiasz się jak je odpowiednio przechowywać, żeby nie straciły swoich właściwości oraz przede wszystkim smaku? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się czego się wystrzegać przechowując orzechy i przekonasz się, że lodówka to wcale nie jest w tym wypadku zły pomysł. 

Orzechy - dlaczego warto je jeść? 


Gdybyśmy mieli wymieniać wszystkie znane światu rodzaje orzechów, zapewne zabrakłoby nam czasu. Jedno jest pewne, w każdym wydaniu orzechy to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które redukują zły cholesterol. Dodatkowo zawierają one witaminy, minerały, pierwiastki i inne cenne dla organizmu związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych. Mimo dużej kaloryczności, zdecydowanie warto wprowadzić je do diety. Warto także w tym wypadku postawić na różnorodność, o 7 rodzajach najzdrowszych orzechów pisaliśmy tutaj (link do tekstu). Aby móc cieszyć się z korzyści płynących z jedzenia orzechów oraz ich smaku, musisz wiedzieć w jaki sposób je przechowywać, aby nie straciły swoich walorów. 


Jak przechowywać orzechy? 


Przechowując orzechy na półce w kuchni bądź spiżarni, najlepiej zamknąć je w pojemniku spożywczym, a ten umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu. Zbytnia ekspozycja na światło i wilgotne otoczenie źle działa na nasiona i orzechy, tracą one wówczas swoje właściwości i walory smakowe. Najbardziej podatne na jełczenie poprzez dostęp tlenu narażone są orzechy pekan, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, orzechy brazylijskie i orzeszki ziemnie. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, niezwykle ważna jest temperatura przechowywania orzechów. W przypadku większych zapasów orzechów, przechowywanych w szczelnych pojemnikach, najbardziej optymalna będzie temperatura pokojowa, czyli ok. 20
°C. Jeśli zaś orzechy przechowujemy luzem, najlepiej robić to w temperaturze ok. 15 °C. W takich warunkach z powodzeniem możesz przechowywać orzechy nawet przez kilka miesięcy.

Orzechy w lodówce? Czemu nie!


Orzechy pozbawione łupin znacznie gorzej znoszą przechowywanie w warunkach pokojowych. Szybciej tracą smak, chrupkość i swoje właściwości. Świetnym rozwiązaniem tego problemu będzie lodówka bądź zamrażarka. W takim przypadku także najlepiej zamknąć orzechy w szczelnym pojemniku (może być to także słoik) i włożyć na dolną półkę lodówki. Należy jednak uważać, aby nie kłaść orzechów blisko intensywnie pachnących potraw, gdyż mają one tendencję do pochłaniania zapachów z otoczenia. Jeśli zaś chciałbyś zachować świeżość i smak orzechów przez nawet 2 lata, zdecyduj się na przechowywanie ich w zamrażarce. Podobnie jak i w przypadku lodówki, pamiętaj aby umieścić orzechy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak przechowywane orzechy pekan, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzechy makadamia wytrzymają ok. 2 lat, migdały ok. roku, zaś pistacje nawet do 3 lat. Orzechy piniowe zaś możesz przechowywać w zamrażarce jedynie przez ok. pół roku. 

Po wyjęciu orzechów z zamrażarki, zostaw je na jakiś czas przed spożyciem w temperaturze pokojowej, aby ogrzały się i nie wchłaniały nadmiernie wilgoci zaraz po otwarciu pojemnika. 


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji