Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Kasza gryczana — palona czy niepalona?

Kasza gryczana — palona czy niepalona?

Kasza gryczana — palona czy niepalona?

Kasza gryczana pozyskiwana jest z obłuskanej gryki zwyczajnej. Polska należy do grupy liderów światowej produkcji gryki. Jest to mało wymagająca i dość odporna roślina. Żyzna gleba nie jest w przypadku uprawy gryki warunkiem koniecznym, nie wymaga ona także dużej ilości wody i pestycydów, co wpływa na niską cenę gryki i jej wysoką jakość.


Dlaczego kasza gryczana jest zdrowa?

Gryka rośnie na krzaczkach, które osiągają ponad pół metra wysokości. Latem na krzakach kwitną białe, pachnące kwiaty, z których pszczoły produkują miód gryczany. Z gryki właśnie wytwarzana jest kasza gryczana w takiej postaci, w jakiej znamy ją z naszych kuchni. Jakie zdrowotne korzyści niesie za sobą częste spożywanie kaszy?


Kasza gryczana:

  • zawiera znaczącą ilość błonnika — dwukrotnie większą w porównaniu do makaronów czy innych kasz, dzięki temu daje ona uczucie sytości na dłużej, przez co polecana jest szczególnie na diecie redukcyjnej;
  • może być spożywana przez diabetyków,
  • zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka;
  • nie zawiera glutenu;
  • zawiera dużą ilość kwasu foliowego, witaminy E i żelaza.


Kasza gryczana palona i niepalona? Czym się różnią?

Kasza gryczana niepalona, nazywana również białą lub nieprażoną, powstaje wskutek wysuszenia obranych ziaren gryki. Ma ona delikatniejszy smak, jasną barwę i więcej mikroskładników. Palona kasza gryczana zmienia barwę na ciemną wskutek obróbki termicznej, zawdzięcza ona także temu procesowi swój wyrazisty i nieco ostrawy smak. Mimo utraty części witamin w procesie prażenia nadal przewyższa ona swoimi właściwościami nad większością kasz.

Kasza gryczana pasuje do gulaszów, kotletów czy sosów grzybowych. Kasza gryczana niepalona często jest dodawana jako farsz do pierogów, krokietów czy gołąbków.


Kaszotto, czyli risotto z kaszą zamiast ryżu sprawdzony przepis!

Składniki:

  • dowolna kasza gryczana - 200g,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka,
  • 1 marchew,
  • 500 ml bulionu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • przyprawy: papryka wędzona, kumin, sól i pieprz.


Warzywa pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki. Po paru minutach dodaj cukinię, marchew i paprykę. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj. Podlej składniki sosem sojowym i bulionem. Do przygotowanych warzyw wrzuć kaszę gryczaną i gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdyby zaszła taka potrzeba, dolej trochę wody i gotuj dalej.

Do przyrządzenia kaszotta możesz użyć kaszy gryczanej palonej lub niepalonej, w zależności od tego, jaki smak wolisz. Bon appetit!

Kasza gryczana niepalona
O produkcie: Kasza gryczana niepalona jest najczęściej rekomendowaną z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Posiada mniej intensywny, delikatny s...
4,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Kasza gryczana prażona
O produkcie:Kasza gryczana prażona to palone ziarna gryki, które mają bardziej intensywny i wyrazisty smak  niż kasza gryczana biała. Kasza gryczana bogata jest w białko, rutynę, kwercetynę, zaw...
5,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka



cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji