Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Złoto Inków — komosa ryżowa (quinoa) i jej cenne właściwości odżywcze

Złoto Inków — komosa ryżowa (quinoa) i jej cenne właściwości odżywcze

Złoto Inków — komosa ryżowa (quinoa) i jej cenne właściwości odżywcze

Komosa ryżowa stanowiła podstawę codziennej diety rdzennych mieszkańców podnóży Andów. Nazywana jest pseudozbożem, ponieważ zawiera dużo skrobi i bliżej jej do roślin z rodziny szarłatowatych, m.in. amarantusa, buraka czy szpinaku. Jej ziarna zawierają więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż, a także więcej wapnia niż mleko. Jakie jeszcze właściwości kryje w sobie quinoa?

Komosa ryżowa — właściwości

Komosa ryżowa (quinoa) charakteryzuje się dużą zawartością wartości odżywczych. Ziarna komosy są źródłem białka łatwiej przyswajalnego niż białko pszenicy lub kukurydzy. Jest ona także cennym źródłem witamin z grupy B, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, sodu, oraz kwasów omega 3. Ziarna quinoa zalicza się raczej do grupy produktów lekkostrawnych, które dodatkowo nie zawierają glutenu. Komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest ona bardzo dobrym wyborem w przypadku diabetyków.

Jeśli szukasz dobrego źródła błonnika, to będzie strzał w dziesiątkę. Zawartość błonnika w komosie ryżowej jest niemal dwukrotnie większa niż w innych popularnych zbożach. Quinoa, w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż, zawiera również dużo flawonoidów.

Przepisy z quinoa

Komosa świetnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jako dodatek do sałatek i mięs, jak i na słodko w towarzystwie owoców. W zestawieniu z sałatą, kimchi, jajkiem i awokado jest świetną propozycją na pełnowartościowy, syty lunch. Ale z pewnością pokochacie ją też w wersji śniadaniowej w postaci komosowych muffinek!


Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • pół szklanki suchej komosy ryżowej,
  • 6 jajek,
  • szklanka pieczarek mini,
  • dwie garście liści szpinaku baby,
  • pół papryki pokrojonej w kostkę,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, zalej wodą w stosunku 2:1 do komosy i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj komosę na wolnym ogniu przez ok. 15 min. do wchłonięcia całej wody. Pieczarki pokrój i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Ugotowaną i przestudzoną komosę połącz z jajkami, szpinakiem, papryką, brokułem, pieczarkami i dopraw. Wymieszaj wszystkie składniki, gotową masę przelej do foremek na muffiny. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podana porcja wystarczy na 12 muffinek.
Smacznego!


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji