Jeśli cały czas wydawało Ci się, że jedzenie czekolady to dietetyczny grzech, to czas na zmianę myślenia. Czekolada jest nie tylko słodka i pyszna, ale także zdrowa i pożywna. Bardzo ważne jest jednak to, na jaką czekoladę się zdecydujesz. O tym, dlaczego warto jeść czekoladę i jaką najlepiej wybrać, przeczytasz poniżej.
Lepsze samopoczucie i mniejszy stres
Pamiętasz popularny slogan z reklamy czekolady: “A po ilu kostkach Ty się uśmiechniesz?” Pytanie to jest jak najbardziej uzasadnione. Zjedzenie tylko kilku kostek czekolady jest w stanie wpłynąć na Twój nastrój i znacząco go poprawić. Za stan ten odpowiedzialny jest podwyższany przez czekoladę poziom serotoniny i endorfin w mózgu. Dzięki tym neuroprzekaźnikom jest także redukowany poziom stresu w naszym organizmie, który znacząco maleje po porcji czekoladowych kostek.
Lepsza odporność
Jedzenie czekolady poprawia krążenie w naszym organizmie, dzięki czemu jest on bardziej dotleniony, a tym samym odporniejszy na wszelkie wirusy i bakterie. Dodatkowo czekolada jest bogactwem wartościowych składników odżywczych, takich jak: magnez, cynk, selen, żelazo, kwas foliowy, niacyna, antyoksydanty, kwasy omega-6, flawonoidy, wapń oraz liczne witaminy: A, E, B2, B3, B6 i B12. Nie jest tajemnicą fakt, że organizm, któremu dostarczamy potrzebnych mikro- i makroelementów, ma znacznie wyższą odporność niż w sytuacji jakichkolwiek niedoborów
Wysoka koncentracja i lepsza pamięć
Jeśli zależy Ci na poprawieniu sprawności swojej pamięci i lepszej pracy mózgu, sięgnij po czekoladę. Zawiera ona w sobie substancje stymulujące mózg do działania, czyli teobrominę, fenetylaminę oraz kofeinę. Zawartość tej ostatniej substancji w czekoladzie wpływa także pozytywnie na pobudzenie organizmu, wyostrza umysł i wprowadza go w stan skupienia. Jeśli zaś połączysz czekoladę z orzechami i filiżanką kawy, będzie to prawdziwa bomba energetyczna dla Twojego organizmu.
Pomocnik w odchudzaniu
Być może brzmi to jak paradoks, ale taka jest prawda - czekolada pomaga w odchudzaniu. A wszystko to dzięki zawartych w niej kofeinie i flawonoidach. Składniki te przyspieszają nasz metabolizm, poprawiają krążenie krwi oraz pobudzają mięśnie do działania. Gorzka czekolada zawiera w swoim składzie aż 15% błonnika, który znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na procesy trawienia. Odpowiedzialny on jest także za uczucie sytości, które towarzyszy nam po zjedzeniu czekolady.
Ważna jakość
O tym, że czekolada jest zdrowa już wiesz, ale musisz pamiętać, że nie każdy rodzaj czekolady niesie ze sobą aż tak wiele korzyści. Najzdrowszym wariantem jest oczywiście gorzka czekolada z 70% (lub większą) zawartością kakao. Pamiętaj także, aby wybierać czekolady wyższej jakości. Są one mniej przetworzone, a przez to zdrowsze. Unikaj zaś czekolad białych, które cechuje bardzo wysoka zawartość cukru i wysoki stopień przetworzenia.
Skusisz się dziś na czekoladę? A po ilu kostkach się uśmiechniesz?
Produkty powiązane: