Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Domowy FIT krem czekoladowy — pokochasz tę wersję!

Domowy FIT krem czekoladowy — pokochasz tę wersję!

Domowy FIT krem czekoladowy — pokochasz tę wersję!

Jesteś fanem nutelli i innych kremów czekoladowych? Niestety, ilość cukru potrafi mocno zniechęcić do ich jedzenia. Jeśli próbowałeś już zdrowych zamienników i nie sprostały Twoim oczekiwaniom, mamy coś, co na pewno pokochasz. Przed Wami obłędna nutella z ciecierzycy! Ten smak skradnie Twoje serce i zawładnie podniebieniem!


Cieciorka —  wartości odżywcze i właściwości

Cieciorka nazywana jest często grochem włoskim, mimo że w ogóle nie przypomina go w smaku, ma ona raczej posmak orzecha laskowego. W tych małych ziarenkach kryje się naprawdę wielki potencjał. Ciecierzyca ma mnóstwo wartości odżywczych: 

  • błonnik, dzięki któremu gwarantuje uczucie sytości na dłużej; 
  • białko;
  • witaminy z grupy B;
  • minerały takie jak: magnez, wapń, potas czy żelazo.

W 100 gramach ciecierzycy dostarczymy organizmowi 364,5 kcal.  Ma ona niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem sięgają po nią diabetycy. Dodatkowo ciecierzyca jest zalecana przy anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza.


Jak przygotować domowy krem czekoladowy z ciecierzycy?

Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 100 g ciecierzycy,
  • 4 łyżek kakao,
  • 5 łyżek masła orzechowego (100% orzechów),
  • 4 łyżek miodu lub syropu klonowego,
  • mleka.

Ziarna ciecierzycy należy namoczyć przez 10-12 godzin w wodzie, której powinno być co najmniej dwukrotnie więcej niż ziaren. 

Po tym czasie należy przerzucić ciecierzycę do garnka i zalać świeżą wodą, a następnie gotować na średnim ogniu przez 1,5 godziny, aż ziarna będą miękkie. Na tym etapie nie sól jednak jeszcze ciecierzycy!

Opcjonalnie możesz użyć już gotowej ciecierzycy z puszki. W tym przypadku będzie potrzebować 200 g ciecierzycy z puszki, którą przed zastosowaniem najpierw musisz opłukać. 

Do gotowej ciecierzycy dodaj masło orzechowe, kakao, miód/syrop klonowy i zblenduj, dolewając stopniowo mleko do uzyskania przyjemnej, gładkiej konsystencji.

Po zmiksowaniu spróbuj powstałej masy i w razie potrzeby dodaj do niej więcej miodu lub kakao wedle swoich preferencji. Zamiast kakao możesz także zastosować karob. 

Przygotowany krem możesz przechowywać w lodówce w słoiczku przez 4-5 dni i stosować do naleśników, tostów, gofrów czy jako samodzielny deser, pyszny i pełen wartości odżywczych. 

Smacznego!


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji