Jesteś fanem nutelli i innych kremów czekoladowych? Niestety, ilość cukru potrafi mocno zniechęcić do ich jedzenia. Jeśli próbowałeś już zdrowych zamienników i nie sprostały Twoim oczekiwaniom, mamy coś, co na pewno pokochasz. Przed Wami obłędna nutella z ciecierzycy! Ten smak skradnie Twoje serce i zawładnie podniebieniem!
Cieciorka — wartości odżywcze i właściwości
Cieciorka nazywana jest często grochem włoskim, mimo że w ogóle nie przypomina go w smaku, ma ona raczej posmak orzecha laskowego. W tych małych ziarenkach kryje się naprawdę wielki potencjał. Ciecierzyca ma mnóstwo wartości odżywczych:
- błonnik, dzięki któremu gwarantuje uczucie sytości na dłużej;
- białko;
- witaminy z grupy B;
- minerały takie jak: magnez, wapń, potas czy żelazo.
W 100 gramach ciecierzycy dostarczymy organizmowi 364,5 kcal. Ma ona niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem sięgają po nią diabetycy. Dodatkowo ciecierzyca jest zalecana przy anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza.
Jak przygotować domowy krem czekoladowy z ciecierzycy?
Potrzebujesz tylko kilku składników:
- 100 g ciecierzycy,
- 4 łyżek kakao,
- 5 łyżek masła orzechowego (100% orzechów),
- 4 łyżek miodu lub syropu klonowego,
- mleka.
Ziarna ciecierzycy należy namoczyć przez 10-12 godzin w wodzie, której powinno być co najmniej dwukrotnie więcej niż ziaren.
Po tym czasie należy przerzucić ciecierzycę do garnka i zalać świeżą wodą, a następnie gotować na średnim ogniu przez 1,5 godziny, aż ziarna będą miękkie. Na tym etapie nie sól jednak jeszcze ciecierzycy!
Opcjonalnie możesz użyć już gotowej ciecierzycy z puszki. W tym przypadku będzie potrzebować 200 g ciecierzycy z puszki, którą przed zastosowaniem najpierw musisz opłukać.
Do gotowej ciecierzycy dodaj masło orzechowe, kakao, miód/syrop klonowy i zblenduj, dolewając stopniowo mleko do uzyskania przyjemnej, gładkiej konsystencji.
Po zmiksowaniu spróbuj powstałej masy i w razie potrzeby dodaj do niej więcej miodu lub kakao wedle swoich preferencji. Zamiast kakao możesz także zastosować karob.
Przygotowany krem możesz przechowywać w lodówce w słoiczku przez 4-5 dni i stosować do naleśników, tostów, gofrów czy jako samodzielny deser, pyszny i pełen wartości odżywczych.
Smacznego!