Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?

Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?

Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?

W przedwojennej Polsce producenci cukru, chcąc zwiększyć sprzedaż swoich towarów, inwestowali w reklamy pt. „Cukier krzepi” czy „Matko, nie żałuj dziecku cukru”. Polacy nieobyci wówczas z trikami marketingowymi wierzyli w te slogany. Teraz nasza wiedza na temat odżywiania uległa zmianie i już wiemy, że nadmierne spożycie cukru wcale nie jest dla nas aż tak dobre. Co więc stosować jako zdrowszy zamiennik cukru?

Zdrowe zamienniki cukru

Ksylitol to coraz popularniejszy produkt na sklepowych półkach. Naturalny słodzik, nazywany również cukrem brzozowym posiada aż 40% mniej kalorii niż ta sama objętość tradycyjnego cukru. Ksylitol nie różni się w smaku od zwykłego białego cukru, jednak jest zdecydowanie słodszy. Dzięki temu do posłodzenia tej samej potrawy zużyjemy go znacznie mniej niż cukru, co równa się także mniejszej ilości kalorii. Dlatego też ksylitol polecany jest szczególnie osobom, które dbają o swoją sylwetkę lub chcą zgubić parę kilogramów.

Ksylitol – właściwości

Ogromnie ważną zaletą ksylitolu jest fakt, że nie podnosi on poziomu glukozy we krwi i nie wpływa na wydzielanie insuliny. Jego indeks glikemiczny jest kilkakrotnie niższy od cukru, przez co jest on zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę i insulinooporność. Jest to więc produkt bezpieczny także dla kobiet w ciąży.

Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, które z wiekiem tracą gęstość. Jest więc on szczególnie wskazany osobom cierpiącym na osteoporozę oraz jako profilaktyka dla dzieci od 3. roku życia, których kości przechodzą wówczas etap intensywnego wzrostu. Tradycyjny cukier wykazuje w tym przypadku zupełnie odmienne właściwości – wypłukuje z organizmu sole mineralne, w tym między innymi wapń.

Zalety używania ksylitolu

Powszechnie znana jest opinia, że biały cukier odpowiedzialny jest za powstawanie próchnicy zębów. Mimo to jest on jednak często dodawany do past do zębów dla dzieci. Warto wiedzieć, że ksylitol wykazuje odmienne od cukru, przeciwpróchnicze działanie, przywraca on właściwe pH ślinie oraz hamuje rozmnażanie się bakterii w jamie ustnej.

Istotnym aspektem przy porównywaniu obu słodzideł jest fakt, że cukier sprzyja namnażaniu się bakterii, co obniża naszą odpornosć. Ksylitol natomiast wykazuje działanie odmienne, wpływa on pozytywnie na odporność i przeciwdziała niebezpiecznym dla naszego zdrowia grzybom i bakteriom.

Cukier brzozowy dobrze rozpuszcza się w wysokich temperaturach, przez co z powodzeniem może być stosowany do różnego rodzaju wypieków oraz dań na ciepło.

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości ksylitolu ma on też swoje wady. Szczególnie muszą uważać na niego osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz borykające się m.in. z nadmierną produkcją gazów, wzdęciami czy biegunką, z racji wykazywania przez ksylitol właściwości lekko przeczyszczających.

Ksylitol cukier brzozowy
O produkcie: Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowani...
20,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji