Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Kurkuma — jakie ma właściwości i kiedy szkodzi?!

Kurkuma — jakie ma właściwości i kiedy szkodzi?!

Kurkuma to przyprawa o wyglądzie i właściwościach zbliżonych do imbiru. Posiada ona wyrazisty, lekko pikantny smak oraz intensywną, pomarańczową barwę, którą zawdzięcza organicznemu związkowi chemicznemu zawartemu w roślinie, czyli kurkuminie. 

Dlaczego kurkuma jest zdrowa?

Kurkuma, czyli inaczej ostryż długi, szafran indyjski lub szafranica. Przyprawę tę uzyskuję się z korzenia ostryżu. Podstawowym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina, to ona odpowiada właśnie za charakterystyczny smak przyprawy. Kurkumina, silny antyoksydant, ceniona jest za swoje właściwości prozdrowotne.  Niestety składnik ten jest bardzo słabo wchłaniany przez ludzki organizm, dlatego też zaleca się spożywanie kurkuminy razem z piperyną, która zwiększa przyswajalność antyoksydantu aż o 2000%! 

Jakie inne składniki aktywne zawiera kurkuma? 

Kurkuma znalazła także swoje zastosowanie w kosmetologii, jako składnik maseczek przeciwzmarszczkowych, oczyszczających oraz usuwających ślady potrądzikowe.

Kurkuma — jak stosować?

Kurkuma kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią indyjską i wytrawnymi, nieco ostrymi daniami. Może być ona jednak stosowana także w innej formie, na przykład do słodkich koktajli. Jednym z bardziej popularnych jest ten z mlekiem kokosowym, mrożonym bananem, odrobiną imbiru i właśnie kurkumą w postaci proszku lub świeżo startą. Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli koktajl będzie mało słodki, można go dosłodzić miodem lub daktylami. Taki koktajl można tworzyć również z innymi ulubionymi owocami, takimi jak np.: kaki, mango, nektarynki, limonki czy ananas. 

Popularną formą przyjmowania kurkumy są również kapsułki. Często spotykaną formą jest połączenie w pastylkach kurkumy z pieprzem. Dlaczego z pieprzem? Kurkumę cechuje niestety słaba przyswajalność, dodatek czarnego pieprzu lub tłuszczu (np. oleju lnianego) pozwala zwiększyć jej przyswajanie nawet aż 10-krotnie! 

Zdecydowanie najbardziej popularnym napojem z kurkumą jest tzw. “złote mleko”. Czyli mikstura, która rozgrzewa i pobudza, świetnie sprawdzi się więc jesienią i zimą, ale także wczesną wiosną. Jak przyrządzić “złote mleko”? Przepis jest bardzo prosty. Do garnka wlej 250 ml mleka, dodaj pół łyżeczki pieprzu, imbiru oraz oleju kokosowego i podgrzej na małym ogniu. Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego 2 łyżeczki kurkumy i dobrze wymieszaj. Napój należy pić gorący od razu po podaniu. Pamiętaj, tylko aby nie zagotować mleka, bo wtedy przyprawy stracą swoje walory zdrowotne. 

Kiedy kurkuma szkodzi? Kto nie może używać kurkumy?

Kurkumina odpowiedzialna jest za zwiększenie wydzielania żółci oraz kwasu żołądkowego. Z tego też powodu szczególnie powinny na nią uważać osoby borykające się z problemem kamieni żółciowych, chorób wątroby czy żołądka. U niektórych osób zażywanie zbyt dużej ilości kurkumy może prowadzi także do biegunek. 


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji