Prezentujemy przepis na pyszne masło orzechowe domowej roboty!
Masło orzechowe. Lubiane przez dużych i małych. Wiecie, że możecie zrobić je samemu mając pewność, że nie będą znajdować się w nim niezdrowe polepszacze i konserwanty?
Potrzebujemy:
- 500g niesolonych prażonych orzechów ziemnych,
- sól (2 szczypty),
- cukier puder (2 płaskie łyżeczki).
Sposób przygotowania:
Do miksera kuchennego lub blendera wrzucamy prażone orzechy ziemne i miksujemy przez około 15 minut. Stopniowo konsystencja naszego masła będzie stawała się gładka i oleista.
Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji doprawiamy solą i cukrem (najlepiej cukrem pudrem aby uniknąć grudek w naszym maśle). Efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Nasze masło przechowujemy w lodówce do 30 dni. Jeżeli dostrzeżesz, że po powierzchni masła pływa olej nie przejmuj się, jest to efekt naturalny - dokładne pomieszanie załatwi sprawę.
Produkty powiązane: