Czarnuszka zyskuje obecnie coraz większą popularność, dzięki udokumentowanym laboratoryjnie właściwościom wspomagającym zdrowie. Jednak czy jej działanie odkryto dopiero teraz? Zdecydowanie nie! Już za czasów faraonów w Egipcie nazywano ją “czarnym złotem”, a jej ziarna znaleziono nawet w sarkofagu Tutanchamona. Czarnuszka posiada charakterystyczne błękitne kwiaty, które coraz częściej zdobią nasze ogrody, a jej nasiona znajdują zastosowanie w kuchni i nie tylko.
Czarnuszka — właściwości
Czarnuszka to niepozorna roślina, która znajduje zastosowanie na wielu polach, od kuchni przez kosmetykę. Ma ona formę małych, czarnych nasionek, ale spożywa się ją także w formie wytłaczanego z nasion oleju. Czarnuszka jest bogata między innymi w alkaloidy, flawonoidy, steroidy oraz olejki eteryczne. Nasiona czarnuszki to także źródło witamin i soli mineralnych, takich jak: witaminy: A, E, F oraz witaminy z grupy B, wapń, cynk, selen, miedź, potas czy żelazo i minerały. Olej z czarnuszki zawiera w sobie NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bezwzględnie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że aby zachować korzystne właściwości czarnuszki, nie należy jej zbytnio podgrzewać. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek czarnuszki dziennie.
Jak stosować czarnuszkę?
Nasiona czarnuszki świetnie pasują do chleba, sałatek, zup, pieczonych mięs, past i warzyw. Świetnie komponuje się ona z tymiankiem, słodką papryką, kminkiem, kolendrą czy zielem angielskim. W jakiej postaci można spożywać czarnuszkę? Najlepiej podawać ją w postaci całych, zmielonych lub tłuczonych nasion. Nasiona czarnuszki mogą być dodawane do herbaty, kawy lub być głównym składnikiem naparu. Jedną łyżkę rozdrobnionych nasion należy zalać szklanką gorącej wody lub mleka, po 15-20 minutach tak przyrządzony napar można dosłodzić miodem. Często wybieraną formą przyjmowania czarnuszki jest olej z jej nasion. Zaleca się wypijanie dziennie 1 łyżki oleju przed posiłkiem. Olej z czarnuszki ma mocny, drapiący smak, dlatego warto podawać go z miodem lub sokiem z cytryny (np. jako dressing do sałatek). W zabiciu ostrego smaku pomaga także zjedzenie świeżego owocu bezpośrednio po wypiciu oleju. Z nasion czarnuszki można wytwarzać ziołową nalewkę lub napar.
Olej z czarnuszki na twarz i włosy?
Czarnuszka, oprócz swoich walorów smakowych, kusi także pozytywnym oddziaływaniem na skórę czy włosy. Bardzo popularne są wcierki z nasion czarnuszki, które przyspieszają porost włosów i pielęgnują skórę głowy. Wcierkę należy wmasować w skalp i pozostawić na parę godzin, a następnie dokładnie zmyć. Na polepszenie wyglądu włosów pomoże natomiast olej z czarnuszki. Zastosowanie go sprawia, że włosy są bardziej elastyczne, odżywione i błyszczące, a łuski włosa są domknięte. Olej może być także stosowany bezpośrednio na skórę, wykazuje on bowiem działanie antybakteryjne, nawilżające oraz ujędrniające. Antyoksydanty, które są obecne w nasionach czarnuszki, pomagają zapobiegać procesom starzenia się skóry i regulują pracę gruczołów łojowych. Dlatego też czarnuszka jest jednym z wielu składników aktywnych stosowanych w produktach kosmetycznych.