Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Chleb na zakwasie czy drożdżach? Prosty przepis na chleb idealny!

Chleb na zakwasie czy drożdżach? Prosty przepis na chleb idealny!

Chleb na zakwasie czy drożdżach? Prosty przepis na chleb idealny!

Często spotykana jest opinia, że osoby na diecie nie powinny jeść pieczywa. Ale czy rzeczywiście teza ta jest prawidłowa? Prawdą jest, że chleb ma wysoką wartość kaloryczną, ale upieczony z odpowiedniej mąki ma również dużą wartość odżywczą. Jaki rodzaj chleba jest najlepszy?


Jaki rodzaj mąki wybrać do pieczenia chleba?

Chleb na bazie zakwasu będzie zdrowszy od tego na drożdżach, ponieważ jest robiony z mąki żytniej. Ten drugi najczęściej wytwarzany jest z mąki pszennej. Chleb na zakwasie zawiera również, zbawienne dla flory bakteryjnej naszych jelit, bakterie kwasu mlekowego, ma on także niższy indeks glikemiczny, przez co jest zdecydowanie lepszym wyborem dla wszystkich cukrzyków. 

Czy chleb na bazie mąki pszennej jest niewskazany podczas odchudzania?

Chleb pszenny może być zdrowszy, gdy piecze się go z mąki orkiszowej, graham albo pszennej razowej, a nie mąki oczyszczonej. Warto zwrócić uwagę na typ mąki, jaki wybieramy, który pokazuje, ile w mące pozostało substancji mineralnych po spaleniu jej w piecu. Im wyższy typ, tym więcej tych składników, a więc typ 2000 będzie zdrowszy od typu 550. 

Czy istotne jest to, który chleb ma najmniej kalorii? Tutaj mamy spore zaskoczenie, okazuje się, że rodzaj użytej mąki nie wpływa znacząco na kaloryczność kromki chleba, dlatego ważne jest, aby była to mąka z pełnego ziarna, która nasyci nas na dłużej. 

Poniżej prosty i sprawdzony przepis na wartościowy chleb na suchym zakwasie!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000; 
  • 1 szklanka mąki żytniej jasnej typ 720 (lub orkiszowej);
  • 15 g zakwasu suchego chlebowego;
  • 7 g drożdży instant;
  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody;
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego;
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Do dużej miski wsyp produkty sypkie (mąki, zakwas, drożdże). Dodaj wodę, oliwę i sól. Wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Pamiętaj, że możesz dodać ulubione dodatki, np.: słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę, błonnik witalny czy żurawinę. Pozostaw na 2-3h do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. 

Gdy ciasto się napowietrzy i podwoi swoją objętość, przełóż je do wąskiej keksówki (8cmx23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 

Po włożeniu do keksówki posmaruj ciasto z wierzchu olejem i odstaw je na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni góra-dół na 60-65 minut. Gotowy chleb najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem masła i czarnuszki. Smacznego!


cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji