Wszystkie te atrybuty zachowałam dla Was w tym przepisie, mimo iż równocześnie idzie on z duchem nowoczesności, czyli ciasteczka są totalnie FIT, bezglutenowe i oczywiście bez dodatku cukru.
Odpalamy ulubione świąteczne kawałki i bierzemy się do roboty (ja zawsze podryguję do "Last Christmas")
Składniki na ok 50 szt.:
- 3 szklanki mąki gryczanej + do podsypania
- 2 łyżki przyprawy piernikowej- najbardziej aromatyczna jest ta z GorzkoiSłodko, dostępna ---> tu <---
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek erytrytolu
- 4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 3 łyżki płynnego miodu
- ciepła woda- ok 1/4-1/3 szklanki (tyle, ile zabierze ciasto)
na lukier:
- erytrol, cytryna, wrzątek
Sposób przyrządzenia:
- Suche składniki wymieszać w misce.
- Dodać olej i miód, wymieszać.
- Stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto ręką- ma być elastyczne.
- Owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-45 min.
- Zimne ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać ciastka za pomocą foremek.
- Gotowe odkładać na wyłożoną papierem blachę.
- Piec ok 10-12 minut w 180stC.
UWAGI:
Ciasto jest znacznie bardziej elastyczne i mniej lepiące, gdy jest schłodzone- łatwiej nim operować, wałkować i wykrawać różne kształty.
Ciasto wymaga obfitego podsypywania, w przeciwnym razie nadto lepi się do blatu.
Lukier z erytrytolu jest niesamowicie słodki, dobrze jest złamać go kwaśnym sokiem z cytryny lub pomarańczy, w znacznie większej ilości niż lukier ze zwykłego cukru, poza tym sposób przygotowania lukru jest taki sam jak zawsze.
Przepis pochodzi z: http://belleskitchen.blox.pl/2018/12/FIT-pierniczki.html
Produkty powiązane: