Jagielnik Raffaello to potrójnie kokosowy deser, na kruchym spodzie kokosowo owsianym, z lekką jak kokosowa chmurka warstwą kremu jogurtowo-kokosowego na wierzchu i kremową masą jaglaną z "migdałowym serce" jak w oryginale.
Masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki napoju kokosowego lub migdałowego
- 1 szklanka migdałów, najlepiej już obranych i zblanszowanych
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin
- 4 łyżki wiórków kokosowych premium
- 5 łyżek erytrytolu
Kokosowa chmurka:
- 1 opakowanie jogurtu kokosowego naturalnego
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych premium
- kilka połówek migdałów do dekoracji- opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Spód:
- Spód tortownicy wyłożyć papierem a brzegi natłuścić i wysypać mąką kokosową lub wiórkami.
- Płatki zmiksować na pył z młynku do kawy, wymieszać z olejem i miodem/ syropem.
- Ugnieść na dnie tortownicy, odstawić do lodówki (lub w zimie na balkon :) ) do stwardnienia.
Masa jaglana:
- Migdały zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
- Kaszę przepłukać dokładnie i ugotować w mleku roślinnym z dodatkiem erytrytolu i kokosa.
- Kaszę gotować aż zacznie bulgotać i lekko stężeje.
- Jeśli migdały są w skórce- obrać, jeśli nie to od razu dodać masy jaglanej i wymieszać.
Zmiksować z olejem na gładki krem, wylać na spód w tortownicy i rozprowadzić równomiernie, odstawić do ostygnięcia.
UWAGI:
Warto
migdały zalać wrzątkiem na samym początku- jest to etap, który wymaga
najwięcej czasu, a im wcześniej to zrobimy, tym szybciej zmiękną i będą
gotowe do dalszej pracy.
Kokosowa chmurka:
- Jogurt kokosowy zmiksować z olejem.
- Wyłożyć na przestygniętą masę jaglaną.
- Oprószyć wiórkami i udekorować połówkami migdałów.
- Odstawić do stężenia na noc w lodówce lub na cały dzień na balkonie (pod przykryciem, w kocu, jeśli jest mróz).
Przepis pochodzi z: belleskitchen.blox.pl
Produkty powiązane: