Darmowa dostawa
30 dni na zwrot
Bezpieczne zakupy
Ponad 700 000 udanych transakcji
Strona główna Jakie orzechy warto jeść? Top 7 najzdrowszych orzechów

Jakie orzechy warto jeść? Top 7 najzdrowszych orzechów

Jakie orzechy warto jeść? Top 7 najzdrowszych orzechów

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek. Idealnie nadają się na drugie śniadanie w przerwie podczas pracy. Wykazują one bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu. Orzechy to przekąska bardzo kaloryczna, jednocześnie jednak są one bogatym źródłem kwasów omega 3, 6, żelaza, magnezu i innych wartościowych mikroelementów. Zdecydowanie warto więc je jeść. Jak orzechy wpływają na nasze zdrowie i które z nich są najzdrowsze? Poznajcie listę 7 najzdrowszych orzechów.

  1. Orzechy włoskie

    Orzechy włoskie charakteryzuje duża zawartość drogocennego białka, które stanowi ok. 15% składników odżywczych. Oprócz tego orzechy włoskie zawierają także spore ilości magnezu, fosforu, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Orzechy te pozytywnie wpływają na układ krążenia, dodatkowo poprawiają też pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie to dobra propozycja dla osób, które w swojej diecie ograniczają mięso. 


  1. Orzechy brazylijskie

    Orzechy brazylijskie słyną przede wszystkim z dużej zawartości selenu. Składnik ten jest szczególnie ważny w przypadku mężczyzn, ze względu na pozytywny na swój pozytywny wpływ na płodność. Dodatkowo w orzechach tych znajdziemy bardzo dużo wapnia, potasu, witaminy E, kwasu foliowego oraz magnezu. Niestety zawierają one także sporo tłuszczy nasyconych. Orzechy brazylijskie wpływają korzystnie na układ odpornościowy oraz obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów. 


  1. Orzechy nerkowca

    Charakteryzuje je delikatny smak oraz mniejsza kaloryczność w stosunku do innych orzechów. Zawierają dużo białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Orzechy nerkowca znane są ze swojego pozytywnego wpływu na układ wzroku, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy takich jak luteina i zeaksantyna. Oprócz tego dzięki obecności cynku dają dobre efekty w wyglądzie skóry, wpływając na nadmierne wydzielanie sebum. Nerkowce wykazują także działanie uspokajające, ułatwiając walkę ze stresem.


  1. Migdały 

    Migdały wygrywają zdecydowanie z konkurencją pod względem zawartości witaminy E, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niestety rzadko dostarczanej w pożywieniu. Migdały są także bogatym źródłem fosforu, witaminy B2, magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu regularne spożywanie migdałów chroni nasz organizm przed stresem, reguluje poziom cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pozytywnie wpływa na proces leczenia nadciśnienia i chorób serca. 

  1. Orzechy pekan

    Orzechy pekan są wyjątkowo kaloryczne, ze względu na zawartość aż 72% tłuszczów, zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych. Są one bogate w przeciwutleniacze oraz cynk. Jedzenie orzechów pekan wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, dodatkowo dzięki zawartości witaminy B1 oraz miedzi, bardzo dobrze oddziałują one na funkcje mózgowe. 

  1. Orzechy ziemne

    Orzechy uwielbiane przez sportowców, ze względu na największą zawartość białka spośród wszystkich orzechów - aż 25%. Oprócz tego zawierają one także witaminę B3, witaminę E, kwas foliowy, flawonoidy, polifenole, przeciwutleniacze i aminokwasy. Tłuszcz w orzeszkach ziemnych to przede wszystkim zdrowe jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzeszki ziemne stanowią idealną przekąskę dla osób borykających się z problemem cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. 

  1. Orzechy laskowe 

    Orzechy laskowe dzięki zawartości potasu wspomagają regulację ciśnienia i działają profilaktycznie w przypadku miażdżycy. Często wspomina się także o korzystnym wpływie orzechów laskowych na potencję. Wysoka zawartość witaminy E wpływa niezwykle korzystnie na urodę i siły witalne, zaś proantocyjanidyny, które są naturalnym przeciwutleniaczem, niszczą wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.


Na zakończenie warto także dodać, że podstawą zdrowej, zbilansowanej diety jest jej różnorodność. W diecie zdrowego człowieka należy dostarczać zarówno potas, magnez czy selen, jak i kwasy omega 3 czy omega 6. Dlatego też warto zadbać o regularne spożywanie różnych orzechów. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością, ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość tłuszczu. Zbyt duże spożycie orzechów może skutkować także zaparciami. Jak w każdym wypadku warto zachować balans, a wybór orzechów sprowadzić do jedzenia różnorodnych mieszanek na surowo, bez soli czy innych kalorycznych posypek. 

Produkty powiązane:

Migdały kalifornijskie całe
9,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Orzechy nerkowca - nerkowce
11,50 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Orzechy ziemne arachidowe prażone niesolone
4,10 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Orzechy laskowe
16,50 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Orzechy nerkowca połówki
18,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
ORZECHY WŁOSKIE
7,50 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Orzechy ziemne solone
4,30 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka
Migdał blanszowany
38,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Dodaj do koszyka








cookies

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Więcej informacji