Skutecznie walcząca z różnorodnymi dolegliwościami, począwszy od zapalenia nerek, przez otyłość, aż po nowotwory, o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, to doskonałe źródło wielu witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Choć rośnie w Polsce, nie cieszy się tak ogromną popularnością, na jaką mogłyby wskazywać jej właściwości. Coraz częściej nazywana lekarzem przyszłości, choć jej prozdrowotne zdolności znali już nasi przodkowie z XVIw. Dawniej popularna jako "cytryna dla ubogich", dziś uznawana za najzdrowszy owoc na świecie.
Mowa o żurawinie, pochodzącej z specyficznego położenia wysokich torfowisk, co sprawia, że w jej owocach gromadzą się liczne substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, czyli tyle co duże jabłko, a także sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Nie możemy zapomnieć o dużej ilości witaminy C, A i witamin z gruby B. Dzięki obecności kwasu benzoesowego zachowuje swoją świeżość na długo. Zawiera również cukry - glukozę i fruktozę. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych posiada świeża żurawina, dostępna od października do stycznia.
Przy szczelnym i odpowiednim zapakowaniu można ją przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Potwierdzono również, że jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia, a także próchnicę, wrzody żołądka, czy infekcje dróg moczowych. Owoc bogaty w silne przeciwutleniacze i poliantocyjanidy powinien mieć stałe miejsce w różnicowanej diecie każdego człowieka.
Żurawina wykazuje wiele zdolności leczniczych, np.: skoncentrowany sok żurawinowy zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych jest skuteczna w trakcie leczenia anemii i zapobieganiu jej, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu zdrowego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawału, znakomicie czyszczą organizm z toksyn. To dobra przekąska dla osób odchudzających się (reguluje przemiany materii) oraz przynosi ulgę w okresie menopauzy.
Owoce z tego niepozornego krzewu można spożywać w różnej formie, głównie jako suszone owoce, czy wyciąg z żurawiny, jednak coraz częściej wykorzystywane są jako sos do polania mięsa, składniki syropów, czy herbaty.
Istnieje wiele zamienników, bogatych w przeciwutleniacze i witaminy jakie matka natura zapewniła nam zamiast żurawiny, jednak to właśnie ona zawiera ich najwięcej, ze względu na to powinna na stałe zagościć w naszym jadłospisie w przeróżnej postaci.
Żurawina z naszego sklepu internetowego to starannie wyselekcjonowany produkt pozbawiony zanieczyszczeń i domieszek w dopuszczonym do kontaktu z żywnością opakowaniu posiadającym certyfikat pzh. Mogą być Państwo przekonani o najwyższej jakości owoców pochodzących z naturalnych plantacji. Zależy nam, na zdrowiu naszych klientów, a także ich zadowoleniu ze smaku i ceny zakupionych produktów. Ten jesienny owoc idealnie skomponuje się w chłodne wieczory jako zdrowa przekąska będąca źródłem witaminy C.
Podobne produkty, które mogą Cie zainteresować.